e-Arşiv fatura, e-fatura sistemine dahil olmayan şirketler veya son kullanıcılara elektronik ortamda fatura gönderilmesini sağlayan elektronik fatura türüdür.
Öncelikle, cirosu belirli bir tutarın üzerinde bulunan e-ticaret sitelerine zorunlu tutulmuştur.
İsteyen her firma e-arşiv fatura da kullanabilir ancak e-arşiv fatura kullanabilmek için öncelikle e-fatura sistemine dahil olunmalıdır.
Gelir İdaresi Başkanlığı’na aylık olarak e-arşiv faturaların raporlaması yapılır. Genellikle bu hizmet, e-arşiv fatura hizmetini sağlayan çözüm ortağı tarafından yerine getirilir.
433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliğine uygun olarak düzenlenen e-Arşiv Fatura Çözümü faturalarınızın ikinci nüshasını elektronik ortamda oluşturarak muhafaza etmenizi ve gerektiğinde elektronik olarak ibraz etmenizi sağlar.
E-İrsaliye, kağıt irsaliye ile aynı nitelikte fakat dijital ortamda düzenlenen elektronik bir belgedir. Sevk irsaliyesi kullanan firmalar kağıt olarak irsaliye düzenlerken e-irsaliyeye geçiş yapan firmalar dijital ortamda irsaliye düzenleyerek karşı tarafa ulaştırırlar. Burayı biraz daha açmak gerekirse; kağıt olarak 2 tip irsaliye bulunur. Biri sevk, diğeri taşıma irsaliyesidir. e-İrsaliye daha çok sevk irsaliyesi yerine geçecek, yani malı teslim alan kişiye iletilecek. Bununla birlikte araç, şoför ve rotasyon bilgisi taşıyan taşıma irsaliyesi yine kağıt olarak araçta bulundurulmaya devam edecek.
E-Defter Geçiş Zorunluluğu
Vergi usül kanununa göre 10 milyon üzeri cirosu olan firmaların zorunlu olarak e-defter uygulamasına geçiş yapmaları gerekmektedir. Bununla birlikte e-defter sistemine gönüllü geçiş de mümkündür. e-Deftere gönüllü geçiş yapmak isteyen bir firmanın elektronik fatura kullanıcısı olmasına gerek yoktur. Zorunlu geçiş yapması gereken firmalar sene başında, gönüllü geçiş yapanlarsa dönem içerisinde e-defter uygulamasına geçiş yapılabilir. Şahıs firmaları ve tüzel firmalar e-defter kullanıcısı olabilirler.
e-Defter Çözümü ile Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) belirlediği standartlara uygun olarak “Yevmiye Defteri” ve “Defter-i Kebir” belgeleri elektronik ortamda kolayca hazırlanır ve GİB’na gönderilebilir.
e-Müstahsil Makbuzu, defter tutan çiftçi veya toptancıların defter tutmayan çiftçilerden satın aldıkları ürünler karşılığında düzenledikleri zorunlu ticari belgedir. e-Müstahsil Makbuzu da ilgili ticari faaliyetlerin elektronik olarak yürütülmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirtilen usul ve esaslarla müstahsil makbuzu ile aynı nitelikleri taşıyan elektronik belgelerin düzenlenmesi, saklanması ve iletilmesi ve GİB’e raporlanmasına ait işlemleri kapsayan uygulamadır. Çiftçiye imzalatılan belgenin kopyası işletmecide, aslı ise çiftçide kalır. Kağıt müstahsil makbuzu ile aynı hukuki niteliklere sahiptir. Zorunlu bir uygulama değildir. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca müstahsil makbuzu belgesi düzenlemek zorunda olan mükelleflere 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla uygulamaya dahil olma imkanı sunulmuştur.
Gelir Vergisi Kanunu’nun 66. maddesinin birinci fıkrasında serbest meslek erbabı şu şekilde tanımlanmıştır: Serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler serbest meslek erbabıdır. Serbest meslek faaliyetinin yanında meslekten başka bir iş veya görev ile devamlı olarak uğraşılması bu vasfı değiştirmez.
Buna göre; kendi nam ve hesabına, mutat meslek halinde faaliyette bulunan; avukat, doktor, diş hekimi, veteriner hekim, mimar, mühendis, müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir, yeminli mali müşavir, danışman, ressam, yazar, bestekar, kimyager, noter, serbest öğretmen, artist, menajer, senarist, yönetmen, ebe, sünnetçi, arzuhalci, rehber ve sağlık memuru vb. kişiler serbest meslek erbabıdır.
Serbest Meslek Makbuzu nasıl düzenlenir?
Serbest meslek makbuzu düzenlemek için şu üç adımı takip edebilirsiniz:
Vergi Dairesi’nden serbest meslek mükellefiyeti açtırın
Anlaşmalı matbaada serbest meslek makbuzu bastırın
Hizmetinizi verdikten sonra makbuzu doldurup müşterinize verin
e-SMM Uygulaması, Serbest Meslek Makbuzunun, GİB tarafından belirlenen standartlara uygun olarak e-ortamda oluşturulması ve raporlanmasını kapsayan uygulamalar bütünüdür.